ترجمه
همانا كسانى كه با تو بیعت مىكنند، در واقع با خدا بیعت مىكنند، دست خداوند بالاى دست آنهاست، پس هر كس پیمان شكنى كند، به زیان خود پیمان مىشكند و هر كس به آنچه با خداوند عهد بسته وفا كند، خداوند به زودى پاداش بزرگى به او خواهد داد.
نکته ها
«بیعت» به معناى پیمان و تعهّد است. كسى كه با دیگرى بیعت مىكند، گویا مال و جان خود را براى اهداف او در معرضِ بیع و فروش قرار مىدهد.(13) چنانكه جابربن عبداللّه انصارى مىگوید: ما در آن روز بیعت رضوان زیر درخت با پیامبر اكرمصلى الله علیه وآله تا مرز جانبازى و عدم فرار، بیعت بستیم.
براى بیان لطف به وفاداران، در این آیه دو تعبیر آمده است: یكى «یداللّه فوق ایدیهم» و دیگرى «اجراً عظیما» ولى براى بیان قهر نسبت به پیمان شكنان، یك تعبیر آمده است. «ینكث على نفسه»
پيام ها
1- ایمان به پیامبر و نصرت و تكریم او باید به صورت یك تعهّد و جریان همیشگى باشد، نه برنامهاى موقّت و موسمى. «تعزّروه و توقّروه... ان الّذین یبایعونك»، (قالب مضارع، نشان دوام و استمرار است)
2- بیعت گرفتن از مردم، منافاتى با توحید و توكّل ندارد. «یبایعونك»
3- عمل و تصمیم پیامبر، همان اراده و خواست خداوند است و پیامبر به چیزى جز اراده الهى اقدام نمىكند. «الّذین یبایعونك انما یبایعون اللّه»
4- بیعت با پیامبر، بیعت با خداست. «یبایعونك... یبایعون اللّه»
5 - رهبر مسلمانان باید در شرایط بحرانى بر وفادارى مردم تأكید ورزیده و از آنان مجدداً پیمان بگیرد. (از قرائن و شأن نزول آیه استفاده مىشود كه پیامبر اسلام در شرایط بحرانى قبل از صلح حدیبیّه، از مردم بیعت گرفت.)(14)
6- حمایت رهبرى الهى، حمایت خداوند را در پى دارد. «یبایعونك... یداللّه فوق أیدیهم»
7- به بیعت و حمایت مردم مغرور نشوید كه قدرت خدا، بالاتر از هر قدرتى است. «یداللّه فوق أیدیهم»
8 - خداوند به حمایت كسى نیازى ندارد، پس، از پیمان شكنى بپرهیزید كه با خدایى طرف هستید كه فوق قدرتهاست . «یداللّه فوق أیدیهم فمن نكث...»
9- پیمان شكنى، خودشكنى است. «فانّما ینكث على نفسه»
10- عاقبت خوبان و بدان را براى مردم بیان كنید تا خود با مقایسه انتخاب كنند. «فمن نكث... و من اوفى...»