ترجمه
و آنگاه كه دریاها به جوش آیند.
و آنگاه كه جانها جفت و قرین شوند.
و آنگاه كه از دختر زنده به گور شده پرسیده شود.
كه به كدامین گناه كشته شده است؟
و آنگاه كه نامههاى عمل گشوده شود.
و آنگاه كه آسمان از جاى كنده شود.
و آنگاه كه دوزخ شعلهور شود.
و آنگاه كه بهشت (براى اهلش) نزدیك آورده شود.
هر كس بداند كه چه حاضر كرده است.
نکته ها
«سُجّرت» چند معنا شده است: 1. به جوش آمدن 2. به هم پیوستن 3. پُر و لبریز شدن دریاها كه همه آنها طبیعى است، زیرا از یك سو كوهها از جا كنده شده و دریاها به یكدیگر متصل مىشوند و از سوى دیگر زمین لرزه شدید، گداختگى درون زمین را بیرون ریخته، آبها به جوش آیند و بخار شوند.
در قیامت، حوریان بهشتى به تزویج بهشتیان سعادتمند در آید. چنانكه در آیات دیگر مىفرماید: «و زوّجناهم بحور عین»(33) و جهنّمیان دوزخى با قرینهاى شیطانیشان ازدواج مىكنند. چنانكه در آیهاى دیگر مىفرماید: «و من یعش عن ذكر الرّحمن نقیّض له شیطاناً فهو له قرین»(34) چنانكه امام باقرعلیه السلام در تفسیر آیه «و اذا النفوس زوِّجت» فرمودند: اهل ایمان با همسران بهشتى و اهل دوزخ با شیطان قرین مىشوند.(35)
«موؤدة» به معناى دختر زنده به گور شده است. یكى از عادات بسیار بد جاهلیّت این بود كه به خاطر فقر یا احساس ننگ، گاهى دختران خود را زنده به گور مىكردند.
ولایت والدین بر فرزند محدود است و آنان حق گرفتن حقوق طبیعى فرزند همچون حقّ حیات را ندارند. پدر نمىتواند بگوید فرزند خودم است و حق دارم هر تصمیمى راجع به او بگیرم، چنانكه مادر نمىتواند بگوید من نمىخواستم بچهدار شوم و حق دارم فرزند در شكم را سقط كنم.
پيام ها
1- دفاع از مظلوم، اسلام و كفر ندارد. با اینكه دختران زنده به گور شده مسلمان نبودند، ولى قرآن از حقّ آنان دفاع مىكند. «و اذا الموؤدة سئلت»
2- دفاع از مظلوم، زن و مرد، كوچك و بزرگ و فرد و جمع ندارد، حتى از یك دختر كوچك باید دفاع كرد. «باىّ ذنب قتلت»
3- با سؤال، وجدانها را بیدار كنید. «بأىّ ذنب قتلت»
4- ولایت پدر بر فرزند، شامل حق كشتن فرزند نمىشود. «بأىّ ذنب قتلت»
5 - بیم و امید در كنار هم سازنده است. «الجحیم سُعِّرت - الجنّة اُزلفت»
6- در قیامت، بهشت و دوزخ به اهلش نزدیك مىشود. «الجنّة ازلفت» (و در آیه 23 سوره فجر مىفرماید: «و جىء یومئذ بجهنّم» در آن روز جهنّم آورده شود.)
7- اعمال انسان در دنیا ثبت شده و پرونده عمل هر كس در قیامت باز مىشود. «و اذا الصحف نشرت»